BTW berekenen met handige rekenhulp

BTW berekenen met handige rekenhulp

BTW betekent belasting toegevoegde waarde en is een bekende vorm van omzetbelasting. Koop je iets, dan betaal je vaak de prijs inclusief deze vorm van omzetbelasting. De verkopende partij dient later de BTW weer af te dragen aan de belastingdienst. BTW is in meer dan 135 landen van toepassing, in Nederland geldt deze vorm van omzetbelasting al vanaf 1969. Voor BTW is het niet relevant welke rechtsvorm een bedrijf heeft of wat het beroep van iemand is. Btwonlineberekenen.nl helpt je bij BTW berekenen.

BTW berekenen, hoog en laag tarief

De meeste producten en diensten kennen een BTW tarief van 21 procent, zeker in Nederland en België. Voor boeken en levensmiddelen geldt een lager tarief (9 procent). Agrarische producten kennen eveneens een laag btw tarief van zes procent, hetzelfde percentage is van toepassing op bloemen en sierplanten. Nadat een winkel geld van de klant heeft ontvangen, is die winkel later verplicht het percentage BTW aan de belastingdienst af te dragen. Als een ondernemer omzet maakt waarbij én hoog én laag tarief berekend wordt, dan moeten die twee groepen nadrukkelijk gesplitst worden en zelfs op verschillende rekeningnummers geboekt worden.

BTW ontvangen of afdragen?

Ondernemers betalen zelf ook BTW aan de leveranciers waarvan zij weer inkopen. Is een periode ten einde, dan berekent de ondernemer het totaal van deze twee. Stel dat je meer BTW hebt geïncasseerd dan je hebt betaald, dan dien je aan de belastingdienst af te dragen. Andersom krijg je dus geld terug.

BTW berekenen met handige rekenhulp

BTWonlineberekenen.nl helpt je om op correcte wijze met BTW berekenen om te gaan. De website heeft daarvoor een handige rekenhulp gemaakt. Behalve met uitrekenen welk bedrag van het ontvangen geld nu precies BTW is, helpt het ook met uitrekenen hoeveel je zelf dient te betalen op een bedrag waarover nog geen BTW berekend is. Met andere woorden: met deze tool krijg je helder wat het bedrag inclusief en exclusief BTW is. Het klinkt wellicht allemaal ingewikkeld, maar de tool van btwonlineberekenen.nl is juist simpel en buitengewoon gebruiksvriendelijk. Met dit hulpmiddel weet je steeds waar je aan toe bent als het de BTW betreft. En dat is wel een prettige gedachte.